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January 27, 1975 
 
Dear 
 
 You have inquired whether, in fact, the language in 2.505(3) permits the parties engaged in 
the consolidation of two consumer credit sales to schedule the payments by adding together the 
unpaid balances with respect to the two sales. 
 
 The Code, does, in fact, permit the alternative form of consolidation where two credit sales by 
the same seller are involved.  The comments to the uniform code relative to Section 2.505, indicates 
that this alternative method was permitted on the premise that the maturity of the first transaction 
would be extended.  The Bureau of Consumer Protection will seek to prohibit, either by amendment 
or regulation, this alternative form of consolidation where the maturity of the first transaction is 
decreased. 
 
 You have also inquired as to this Bureau's interpretation of Sections 5.110 and 5.111 with 
respect to the necessity of creditors extending the Right to Cure on more than one occasion, once the 
Right to Cure has been properly given with regard to any default of an installment of a Consumer 
Credit sale. 
 
 In response, I have enclosed a copy of the Bureau's earlier response to a similar inquiry, 
which we have designated Administrative Interpretive Letter No. 5. 
 
 You have also requested our interpretation on the applicability of the Right to Cure in the 
context of open-end transactions.  The language in The Maine Consumer Credit Code leaves 
substantial question in my mind as to whether the Right to Cure could be applied to open-end 
transactions in the same manner as it is more obviously applied to closed-end transactions.  I 
believe it is a question which might best be resolved by amending The Maine Consumer Credit Code 
to include language similar to that found in Section 5.111(2) of the final uniform draft to the effect 
that:  "in open-end credit, the obligation is the unpaid balance of the account and there is no Right 
to Cure and no limitation on the creditor's rights with respect to a default that occurs within twelve 
(12) months after an earlier default as to which a creditor has given a Notice of Consumer's Right to 
Cure." * 
 
       Respectfully, 
 
       /s/ John E. Quinn 
 
       John E. Quinn 
       Superintendent 
 
JEQ/dab 
Enclosure 
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*AR #88 AMENDMENT 
 
 P.L. 1985, c. 336, §12 eliminated the different cure notice obligations that existed between 
open and closed-end credit transactions.  In closed-end transactions consumers now have the same 
rights they have had in open-end, i.e., if a second default (by failure to make a required payment) 
occurs more than 12 months after a prior default that triggered a cure notice, a new cure notice 
must be issued before the creditor can exercise further remedies. 

07/14/86 


