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Memo 
Date: September 10, 2013 

To: Jill C. Duson, Compliance Manager 

From: John P. Gause, Commission Counsel 

Re: Advisory Opinion – Employee Bathroom Access 

We have been asked the following question: 

We have an employee who is legally male. He has decided in the 
past month or so to present himself to society as a female and has come to 
work dressed as such. Our employees have been supportive with very few 
concerns. Any questions or concerns raised were easily resolved with no 
residual issues. This employee was continuing to use the male restroom 
with no issues. Recently, however, he started to use the female restroom a 
couple of times. At this point there were concerns raised by other female 
employees who were not comfortable with this. We did not tell him to 
cease, however, he did resume using the men’s room. 

My question is, what are our obligations for an employee who is 
cross­dressing, with no intent to go into transition as stated by him, with 
regard to restroom use? I understand that States can support various 
directions and in some cases there are laws associated with what is 
required. Unfortunately, I’m not sure what the State of Maine’s position is 
on this subject. 

Would you please take some time and provide some guidance on 
how we can address this so that we can create an environment that is not 
discriminatory for this employee but yet not uncomfortable for the others? 

Answer: 

An employer has an obligation to make a “reasonable accommodation” for an 

employee’s “gender identity” or “gender expression.” Our employment regulations 



 

               

                 

                     

                         

             

 

                     

                     

                     

                 

     

 

                    

                    

                     

                              

                                

                           

               

             

           

 

                   

                     

                 

                     

                 

                         

        

 

                       

                     

                      

                     

                   

               

 

         

define “gender identity” and “gender expression” as follows: 

The term “gender identity” means an individual’s gender­related identity, 
whether or not that identity is different from that traditionally associated 
with that individual’s assigned sex at birth, including, but not limited to, a 
gender identity that is transgender or androgynous. 

The term “gender expression” means the manner in which an individual’s 
gender identity is expressed, including, but not limited to, through dress, 
appearance, manner, speech, or lifestyle, whether or not that expression is 
different from that traditionally associated with that individual’s assigned 
sex at birth. 

MHRC Employment Regulation § 3.02(C)(2, 3). Available online at 

http://www.maine.gov/mhrc/laws/index.htm. It is not necessary that a person who is 

legally male have gender­reassignment surgery or other medical intervention in order 

have a female “gender identity.” Rather, what is important is a person’s internal sense of 

being male or female. The term “gender expression” is limited to the manner in which a 

person’s “gender identity” is expressed; it does not include the expression of a gender 

that is different from a person’s “gender identity.” 

The “reasonable accommodation” obligation is as follow: 

F. Obligation to Make Reasonable Accommodations 

(1) It is an unlawful employment practice for an employer, 
employment agency, or labor organization to fail or refuse to make 
reasonable accommodations in rules, policies, practices, or services that 
apply directly or indirectly to gender identity or gender expression, unless 
the covered entity can demonstrate that the accommodations would 
impose an undue hardship on the conduct of the business of the covered 
entity. . . . 

(3) [T]he burden of proof on the issue of whether the accommodations 
would impose an undue hardship is on the employer, employment agency, 
or labor organization. Resolution of such cases depends on the specific 
factual circumstances and involves a balancing of the needs of the 
applicant, employee, or labor organization member with the degree of 
hardship imposed on the covered entity’s business operation. 

MHRC Employment Regulation § 3.12(F). 
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Here, whether the employer would have an obligation to allow the employee to 

access the women’s restroom would first depend on whether the employee has a female 

“gender identity” or is transitioning to a female “gender identity.” If the employee has a 

female “gender identity” or is transitioning to one, the employer would need to provide a 

“reasonable accommodation,” which would probably mean allowing the employee to use 

the women’s restroom. Each “reasonable accommodation,” however, should be dealt 

with individually. If the employee does not have a female “gender identity” and is not 

transitioning—meaning the employee is legally male and has a male “gender identity”— 

the employer would not have to provide a “reasonable accommodation” and could 

permissibly refuse to allow the employee access to the women’s bathroom. 

Cc: Amy M. Sneirson, Executive Director 
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