
Memo 
Date: October 17, 2006 

To: Fran 

From: John 

Re: 

We were asked whether this two-story building fits within the elevator exemption in the 
MHRA, 5 MRSA § 4594-F(3)(C), and our regulations, § 7.25(d), which make the exemption 
unavailable for the "professional offices of a health care provider." Given that physical therapists will 
be working there, I think that the ground floor gym will be considered a "professional office of a 
health care provider." Our regulations state that "Professional office of a health care provider means a 
location where a person or entity regulated by the State to provide professional services related to the 
physical or mental health of an individual makes such services available to the public." § 
7.25(d)(1)(i). Physical therapists provide professional services related to physical health and are 
regulated by the State. See 5 MRSA § 3111 et. seq. Nevertheless, assuming (as Mr 
states) that the second floor will be administrative offices and storage only and not "designed or 
intended for use by at least one health care provider," § 7 .25( d)(1 )(i), and that the gym is on the 
ground floor, which is accessible from the parking area, the would not be required to 
install an elevator. 
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