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In the Bid Book (page 37) “MAINEDOT SPECIAL PROVISION, SPECIFICATIONS 
FOR MOWING AND EQUIPMENT”, C. Interstate Litter Removal, third sentence 
CHANGE “over 6″ square” to read “over 4 inches in length in any dimension” Make 
this change in pen and ink. 
 
The following questions have been received: 
 
QUESTION 1: Special Provision Section II, “Inslopes shall be cut twice a season”. Is it 
true or false that the department has a right of reduce the number of cuttings based on 
other provision?  
 
RESPONSE: Review Standard Specifications, Section 109 - Changes (page 40). Review 
the modifications to Section 109 – Changes in the Supplemental Specifications 
(Corrections, Additions, and Revisions to the Standard Specifications – Revision of 
December 2002), (page 51). The total number of acres to be mowed may be increased or 
decreased by up to 25% by the Department without change in compensation. Changes 
more than 25% allow for changes in Unit Price in accordance with Section 109. The 
Department and Contractor may also choose to enter into a mutually agreed upon 
Contract Modification.  
 
 
QUESTION 2: Is it true that the department can cut the contract entirely even after a 
contractor has purchased equipment to complete the work? Is this true or false? 
 
RESPONSE: Review Section 109.2 
 
 
QUESTION 3: “Backslopes shall start where the inslope ends and continue until the 
woods line, seeding delineators …” For mile 200 – 258, where the recent tree clearing 
project happened, the tree line is back about 30 – 40 feet further than what has been 
mowed in the past. Does the Department intend to include these recently cleared areas in 
the acreage? If not, will, under any circumstances, the Department force the Contractor to 
mow any recently cleared areas. Does the Department have any contractual or legal right 
to force the Contractor to mow any of these areas? 
 
RESPONSE: The areas cleared by the recent tree clearing project between mile 200 and 
258 are not included in the official map areas to be mowed because the Department does 
not consider those areas to be mowable with the same type of equipment.  If, in the 
future, the Department identifies any specific locations within these areas that could be 
mowed, these would be discussed with the contractor as possible Extra Work and 
additional payment for those areas would be necessary and addressed in an Extra Work 
Order. 
 
 
QUESTION 4: “Mowing cycle duration” states the different time allowances for 
mowing each of the items; Inslopes (swath mowing), full inslope mowing, and Backslope 
mowing … Can the Department require the Contractor to start different cycles at the 
same time, or must all cycles be successive i.e. finish 1 cycle then begin the next cycle? 
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RESPONSE: All Mowing Areas are independent of one another. The Department will 
provide a written Notice to Proceed for each mowing cycle in each of the 4 Mowing 
Areas. The Contractor will then have the specified number of Working Days to complete 
the cycle. The mowing cycle shall be completed within the specified number of Working 
Days. It is the intent of the Department that the mowing cycle be completed and in 
accordance with instructions detailed in the Notice to Proceed before issuance of another 
Notice to Proceed for successive mowing cycles in each of the 4 Mowing Areas. In the 
event that a Contractor is awarded more than 1 Mowing Area, it is likely that mowing 
cycles for each Mowing Area may run simultaneously.  
 
 
QUESTION 5: Special Provision Section II, equipment section states: “Mowing 
Tractors shall be equipped with … mid mount configuration.” Is the Departments 
definition of “mid mount” a mower that is located between the front axle and rear axle, 
under the tractor, or a “rear mounted” mower that runs directly off a tractor’s PTO and is 
mounted by a 3 point hitch? 
 
RESPONSE: Mid mount configuration refers to the position of the mowing deck relative 
to a mid line which runs from the front to the rear of the tractor. In a mid mount 
configuration, the mowing deck will be centered on this mid line. It may be mounted in 
the front, between the axles, or in the rear of the tractor.  
 
 
QUESTION 6:  “The Contractor shall have 45 working days to complete the mowing 
cycle for inslopes and shall have 45 working days to complete the mowing cycle for 
Backslopes.” Will the Department allow both the inslopes and Backslopes in this area to 
be mowed simultaneously? Will the Department prohibit mowing of these areas at the 
same time? Can the Department prohibit the mowing of these areas at the same time? 
 
RESPONSE: Each mowing cycle will be defined within the Notice to Proceed.  
 
 
QUESTION 7: Does a day with any rain qualify as an excusable delay, and therefore 
allow for more time? 
 
RESPONSE: Review the Definition of Working Day on page 39.  
 
 
QUESTION 8: Section 109, “changes”, 109.1.2; “the Department may increase or 
decrease the unit price of such item using the extra work process”. Does this allow the 
Department to decrease or increase quantity by any amount and then decrease the amount 
due to the Contractor by means of “extra work” or “force amount”? Does the Contractor 
stipulate the price reductions and/or increases, or does the Department have the right to 
decide the rate of pay for any item? 
 
RESPONSE: Review the answer to Question 1. The Department will not evoke the 
Force Account process with this Contract.  
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QUESTION 9: Does the Department have the right to completely eliminate any or all 
mowing in any or all regions, even after award of contract, after procurement of 
equipment, after hiring of employees, and after beginning the work? Does the 
Department have the right to end a contract without needing the consent of the 
Contractor? 
 
RESPONSE: Review answers to Questions 1 and 2.  
 
 
QUESTION 10: Special Provision, Section 109.3 – Extra Work – the Department can 
add extra work. If so, what are the geographical limitations of this work related to the 
project? Can the Department add extra work in Kennebunk for instance, and force the 
Contractor to complete this work?  
 
RESPONSE: If Extra Work is assigned, it will be within the limits defined in the 
Contract for each of the mowing areas. If Extra Work is requested beyond the limits 
defined in the Contract for each of the mowing areas the Department will use the 
Contract Modification process.  
 
 
QUESTION 11: If the Department decides it needs extra work completed, can the 
Department force the Contractor to perform the extra work?  
 
RESPONSE: Review answer to Question 1.  
 
 
QUESTION 12: Can the Contractor refuse, without harm or damages, any extra work 
proposed by the Department? 
 
RESPONSE: Review Section A. The Work: of the Contract Agreement, Offer, and 
Award. By signing the agreement and entering into the Contract “The Contractor agrees 
to complete all Work as specified or indicated in the Contract including Extra Work in 
conformity with the Contract…” 
  
 
QUESTION 13: With regards to bonding limits, is each area its own performance bond, 
or if a Contractor is awarded more than one area, will the total amount of all areas be the 
amount required for bonding? If a Contractor’s areas, added together, total more than the 
$100,000 limit, but the total amount of each area is below $100,000, will a bond be 
required? 
 
RESPONSE: A Bond will be required if the amount of the award is $100,000 or more. 
To be clear, this Bid contains 4 separate Mowing Areas. Each Mowing Area may be 
awarded to a different Contractor based on the Apparent Low Bid prices. Or, any 
combination of Mowing Areas may be awarded to an individual Contractor based on the 
Apparent Low Bid prices. If the total amount of the award is $100,000 or more the 
Contractor will be required to secure a Bond in accordance with the terms of the 
Contract. 
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QUESTION 14: After mowing a section, how long of a period will the Department have 
to dispute the appearance, quality, or workmanship of a mowed area? After that period 
has elapsed, can the Department force the Contractor to fix, or re-mow that area? 
 
RESPONSE: Upon completion of mowing, and prior to payment, the Department will 
review the work performed for acceptance.  If any areas are found to be unacceptable, the 
contractor will be informed of the deficiency and payment for those areas will be 
withheld until corrected. 
 
 
QUESTION 15: What proof is required by MDOT, to be valid enough to charge or hold 
money from a Contractor due to damage to slopes, ditches, delineators, signs, pavement, 
guardrail, etc.? If we mow an area on Monday and on Tuesday there are 6 delineators in 
the area broken, will the Department have the right to accuse the Contractor of the 
damage, or will the damage need to be witnessed by a MDOT administrator and reported 
immediately, and be made aware to the Contractor immediately? 
 
RESPONSE: The Department will make reasonable judgments regarding damage to 
slopes, ditches, delineators, etc. based on its investigation of the circumstances. Damages 
which the Department has determined may be the fault of the Contractor will be brought 
to the attention of the Contractor and the Department may require the Contractor to 
repair, restore or replace damaged property or may deduct costs from amounts due the 
Contractor.   
 
 
QUESTION 16:  “Vegetation shall be cut when it reaches or exceeds an average height 
of 10 inches”. It should be assumed that under that definition, the Department has a right 
to not order mowing even if the grass exceeds 10 inches or even 5 feet. There is no 
maximum, so the grass could grow to 3 feet before the Department allows mowing to 
begin. Is this correct? 
 
RESPONSE: The 10 inch height establishes a minimum height before cutting may 
commence. The Department intends to mow when this height is reached. The Department 
will specifically direct when mowing activities begin and on which end of the area 
mowing shall start, regardless of the actual height. The 10 inch height approximately 
defines when the Department intends to begin mowing in a specific area. 
 
 
QUESTION 17: Special Provision states “all mowing immediately adjacent to the 
pavement must be done traveling in the same direction as traffic.” Please define 
“adjacent” and provide a reference, feet, inches, yards, miles etc. At what distance from 
the pavement is it not considered “adjacent”? 
 
RESPONSE: Adjacent refers to mowing the first cut swath next to the pavement, 
generally within a distance of 7 feet from the pavement edge. There are times when the 
tractor will be on the pavement cutting the first swath and the tractor will be adjacent to 
the pavement while cutting the first swath. Equipment which travels on the pavement or 
adjacent to the pavement will be required to travel in the direction of traffic.  
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QUESTION 18: To mow within 1 foot of delineators on the road side of the delineator, 
it will be required to drive on the right shoulder while the mower overhangs the pavement 
edge to within 1 foot of said delineator. This would require an allowance of shoulder 
travel while mowing, to cut within 1 foot of the road side of a delineator? 
 
RESPONSE: Review changes to the Bid Document 
 
 
QUESTION 19: Will there be one person in charge of the daily assignment of the work. 
Or will it be a free-for-all for any employee of MDOT to harass the Contractors 
employees, if the see something they do not like? 
 
RESPONSE: There will be a “Primary Contact” from the Department, defined for each 
mowing area, that will be responsible for review and final acceptance of any work.  
However, if any Department employee observes any person employed by or through the 
Contactor performing Work that is illegal or unsafe and jeopardizes the safety of any 
person, the Contractor will be notified to eliminate such practices immediately and 
follow-up actions will involve the Primary Contact. 
 
 
QUESTION 20: Please elaborate the condition of the following; 
 A. Repetitive Breakdowns – Describe what is considered “repetitive” by MDOT 
 and does this include maintenance? 
 B. Equipment rejected due to condition – go into depth the guidelines for rejecting 
 equipment. 
 C. Damage to a third party – If a Contractors insurance policy pays for damage to 
 a third party, does the Department still have a right to withhold payment? 
 D. Describe “probable filing of claims”? 
 E. All other causes that the Department reasonably determines negatively affects 
 the States interests. This could be absolutely anything. Please elaborate grounds 
 for this. 
 
RESPONSE:  
 A. Review changes to the Bid Document 
 B. Review changes to the Bid Document 
 C. The Department may withhold payments until damages to a third party have                      
 been resolved to the satisfaction of the Department. 
 D. A third party may notify the Department of its intent to file a claim.  
 E. The Department reserves the right to determine when it is being negatively 
 impacted. 
 
 
QUESTION 21: Section II of the special provisions states “The Contractor agrees to 
waive all claims related to the timing and amount of such payments.” Is it correct to 
assume that MDOT by definition of this statement, has the right to change the amount or 
timing of payments from MDOT, and the Contractor has no right or grounds to contest? 
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RESPONSE: The Department will pay invoices as soon as possible after inspection and 
acceptance of Work provided all Contract conditions are met.  
 
 
QUESTION 22: In DOT’s Standard Spec’s manual, is there any info regarding mowing?  
 
RESPONSE: None specifically for mowing, however there are General Conditions that 
apply. 
 
 
QUESTION 23: Do the current boundaries (edge of mowing by tree line, rock 
formations, water hazards, etc.) give the bidding Contractor a good idea as to the extent 
of the mowing or are there requests to go out further than the boundaries? 
 
RESPONSE: Review answers to Questions 1, 2, 10, and 11.  
 
 
QUESTION 24: Litter Removal; after the initial clean up of litter (April 5th – June 30th), 
what happens to any litter that is run over and mulched up by the operator, who cleans it 
up? 
 
RESPONSE: There is 1 Litter Removal alternate bid for each Mowing Area and if there 
is a successful low bidder they are only required to remove litter once during the season 
and in a continuous process from one end of the area to the other within the allotted time 
given in the Notice to Proceed.  
 
 
QUESTION 25: What does it mean when you say the Contractor will be compensated 
for areas deemed too wet? Compensation by being paid the same amount if it’s mowed or 
not? 
 
RESPONSE: If areas are too wet to mow then damage to the turf would occur if tractors 
attempted to mow there. The acres that are too wet may be included in the acres assigned 
in the Notice to Proceed. The Contractor will be paid for these areas provided they notify 
the Department of the decision not to mow and the Department agrees.  
 
 
QUESTION 26: What if due to weather conditions (like last year) you get behind 
because it is to wet. How is that resolved; working weekends, after hours, etc.? 
 
RESPONSE: Interstate mowing can be performed in rain conditions. Contractors should 
be in communication with the Primary Contact if they feel conditions prevent them from 
mowing. Accommodations may be made using the Contract Modification process. 
 
 
QUESTION 27: What about Acts Of God, example: Tree blown over and needs to be 
removed to continue or how is the Contractor compensated to come back to the spot to 
mow once he has already cleared the area? 
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RESPONSE: Review Answer to Question 26.  
 
 
QUESTION 28: What has been the standard mowing specification for the tractors used 
in the past, i.e. engine size, make and model numbers? Are there any other specification? 
 
RESPONSE: The Department does not specify these types of requirements. To see what 
is specified please review page 34 of the Bid Book.  
 
 
QUESTION 29: On a good day, approximately how many acres or miles are being 
mowed by 2 tractors (one on each side)? Does the equipment have to be registered 
(plates)? 
 
RESPONSE: The Department does not keep records on the number of hours or acres 
that Contractor crews mow day to day.  
 
 
QUESTION 30: Do 2 Tractors typically handle this whole area or do you need 4 or more 
to get this job done, again, what has been the standard in the past? 
 
RESPONSE: The Department does not specify the number of tractors required. Review 
Section 103 on page 39 of the Bid Book. The Department reserves the right to determine 
if the Contractor is qualified to perform the Work prior to Award.  
 
 
QUESTION 31: How strict is the State on the number of working days (15 days Inslope 
16’ wide) (30 days Backslopes)? If more days are needed (especially in the beginning) 
will the State allow? 
 
RESPONSE: The number of Working Days specified in the Notice to Proceed is the 
time allotted by the Department to accomplish the Work.  
 
 
QUESTION 32: Please define Inslopes and Backslopes. 
 
RESPONSE: Review Definitions on page 37 of the Bid Book.  
  
 
QUESTION 33: Acreage on area 1 is 250 on the mowing specs, what is the acreage on 
the other areas? 
 
RESPONSE: Review the Schedule of Items for each of the 4 Mowing Areas detailed on 
pages 13, 14, 15, and 16 of the Bid Book.  
 
 
 
 





 

MaineDOT 
NOTICE TO PROCEED 

 
Date: _______________ 
To: __________________ 
From: ________________ 
 
Subject: Notice to Proceed with mowing for Mowing Area: 
#___________ 
 
 You are herby directed to begin mowing in Area # _______ in accordance with 
the terms set forth in the Contract. You will have _____ Working Days to complete this 
mowing cycle. This mowing cycle shall be for the following: 
 
Full Inslope Mowing 
 
 The mowing cycle shall begin at the southern end of Area # _______ and proceed 
northerly mowing continuously to the northern end.  
 
Additional Instructions: 
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________
________________________________________________________________________ 
 
 
            
       
 
 
 
      ___________________________________ 
      Signed by Primary Contact 
      Or Project Manager 
 
      ___________________________________ 
      Date 
 
 
 




