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Dear Sir/Ms: 

The following Questions have been received: 

Question: Reference the plans, SHEET NUMBER 1 1: Section 4 -"SECTION THRU U2 
(U2' OPPOSITE HAND)" and Section 5 - "SECTION THRU U4 (U4' OPPOSITE 
HAND)". The joints between TC-1 & TC-2 and TC-3 & TC-4 have an arrow leader that 
states '"SEAL". Doesn't this joint require a full penetration shop weld? In some cases (at 
U4) the members change size. Please advise. 

Response: The joint between the top Chords at each location is a fillet welded connection 
to the gusset plate "all around" with the exception that welds will be terminated as per 
detail 1 on sheet 11. The weld at the very end of Top chord W-shape members need only 
be a seal weld and is not structural. Where the flange widths vary in size the bevel at the 
end of the chord should be cut in a inanner to accommodate the change in width. The 
change in depth of the members at any given panel point is limited to less than 1/8", 
which would leave you less than 1/16" difference on each side of the joint so there should 
not be a root opening issue, however the weld size may need to be increased to 
accommodate the additional root opening. Root openings should be kept as small as 
practicable in accordance with section 3.3 of AWS D 1.5. 

Question: Can the vertical profile of the roadway be introduced by varying the height of 
the floorbeams and cambering the truss only for dead load? If so would we need to 
provide full design calculations for the entire bridge or can we use the same member 
sizing as shown in the contract drawings. 

Response: Yes, from the perspective that a "manufacturer designed" option is allowed, 
the floorbeam to truss end connection would need to be re-designed to accommodate that 
option, but that can be done. Truss members and floorbeams do not need to be resized, to 
accommodate creating the roadway profile with a variable height to the floorbeam 
connection If truss configuration changes (i.e. different distance from top chord to 
bottom chord at panel points, or different # of panel points etc.. .) then full design 
calculations will be required. 
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Consider this information prior to submitting your bid on June 18,2008. 

Sincerely, 

GA..- Scott Bickford 
Contracts & Specifications Engineer 


