STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF TRANSPORTATION
16 STATE HOUSE STATION
AUGUSTA, MAINE

04333-0016

JOHN ELIAS BALDACO! DAVIO A’ COLE

BRVERRKIR COMMIES|IONER

June 19, 2009

Subject: Standish & Windham
Federal Project No: BR-A561(000)X
State Pin No: 015610.00
Amendment No. 3

Dear Sir/Ms:
The following questions have been received:

Question: Addendum #2 added bid item for pipe piles, however, none was provided for
the H-piles. How are we to proceed?

Response: The item added. 501.91 Pile Splices, apply to both the pipe piles and H-piles.
They were placed in the general section because both options have the same amount of
planned splices.

Question: Reference Alternate #2, Steel Girder Superstructure, there is no camber
diagram shown in the framing plans. Please confirm there is no camber required for the
steel bridge girders.

Response: There is camber required in the girders, See note 7 from the superstructure
notes on sheet 37, Camber and bottom of slab elevations shall be provided after the
project has been awarded if the steel beam alternative is the chosen alternative.

Question: I believe the lake is lowered during the fall, is this correct? Do you know
when this happens and to what elevation do they lower it?
Response: This information was not relevant for the design of the bridge and was not

part of the hydraulic report. For information regarding this please inquire with S.D.
Warren (SAPPI). owner of the Eel Weir dam, at (207)856-4286.

Question: Does the concrete leveling slab on “Deck Option #1* have to be finished with
a Bidwell type unit or can a RazorBack screed be utilized?
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Response: See Maine DOT Standard Specifications Section 502.14 - Finishing Concrete
Surfaces, subsection B - Structural Concrete Slab Structures for descriptions of deck
finishing machine types and where they are allowed.

Question: Can the concrete shown in the “longitudinal Section Over Pier” on sheet 30 of
44 be placed with the leveling slab or is it a separate placement?
Response: The concrete in question is a separate placement.
Question: Please clarify the finish on pay item 504.702, Structural Steel Fab &
Delivered, Welded.
1. Plan Sheet 1 calls for material to be ASTM A 709, Grade SOW & Unpainted.
2. Special Provision 506 mentions galvanized & Top Coated.
Response: The structural steel is unpainted weathering steel. The Special provision

referenced was included for the galvanization and top coating of the steel pipe piles only.

Question: Reference Alternate No. 2, Steel Girder Superstructure. Are the steel bridge
girders galvanized and painted in accordance with Special Provision — Section 506 —
Steel Coatings (16 pages) included with the contract documents for this project?
Response: See the answer to the above question.

Question: Can precast deck panels be used in place of the full depth cast in place

concrete deck?

Response: No, the designed deck has insufficient depth to allow this as an option.

Question: Is the rip rap work below el. 265 considered in water work?

Response: Yes, The normal high water elevation is 265.34 and work below that is
considered in water work.

Question: Are turbity curtains required? If they are, can an item be added?

Response: Sediment containment will be required during the pile driving in water work.
This should be addressed in the contractors Soil Erosion And Water Pollution Control

Plan and no separate pay item will be provided.

Consider this information prior to submitting your bid on June 24, 2009.
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Sincerely,

%;ﬂé‘ﬁ?e

Scott Bickford
Contracts & Specifications Engineer
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