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Dear Sir/Ms:
The following questions have been received:

Question: Construction Specification Section 35.2 Rudders states that the Rudder Stock
is to be ABS Grade 2 Forged Steel. Can the rudder stock be substituted with C-1045 Cold
Rolled Steel which is common for most rudder stock?

Response: No. The rudder stock is to be as specified.

Question: Construction Specification Section 15.6 Shaft Brakes. ZF has concerns with
the specified shaft brake system, below is their inquiry: "Using the engine and ZF
transmission ratio, the torque works out to be 83,686 inch Ibs. The SB30-06612 can
handle up to 110,000 inch Ibs. of torque. If we size the smallest dual caliper, it is rated for
220.000 inch 1bs. and will stop the shaft to quickly. The specs ask for 3 to 4 seconds. If
the dual caliper is used, it would be about 1/2 to 1 second. This is to quick and can cause
stress damage to the coupling arrangement. We think someone is trying to oversize the
brake thinking it is better, when it really is not, or the specifications changed to a smaller
engine and gear ratio and no one updated the shaft brake requirements. If you insist on
using the duel caliper, we would ask you to sign a release acknowledging that this not
recommended. Please address."

Response: The shaft brakes are to have two calipers per shaft located approximately 180
deg apart from each other. The reason for this arrangement is to reduce the side thrust
developed on the shaft line if one caliper were used while braking. We recognize that the
shaft brakes that ZF can supply have significantly more braking capacity than
recommended by ZF for the shaft system. However, ZF also indicated that the braking
capacity can be modulated by reducing the air pressure supply to the shaft brake. It may
also be possible to modulate the application time.

Question: The current 2009 proposal states on page 4: "Bids must be accompanied by a
Bid Bond at 5% of the bid amount or the amount specified in the Notice to Contractors."
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We ask the language in the 2009 proposal be changed to the language used in your 2007
proposal which states: "Bids must be accompanied by a Bid Bond at 5% of the bid
amount or an official bank check, cashier’s check, certified check, certificate of deposit,
or United States postal money order in the amount of $50,000 payable to Treasurer, State
of Maine as a Bid guarantee.”

Response: We have reduced the Bid Bond amount from 5% to 1 1/4% and this same
calculated value may be applied to the other specified bid guarantee options.

Question: The current 2009 proposal states on page 43 that the contractor will furnish
performance and payment bonds in the sum of 100% each. We ask that the bonding
requirements be changed to those stated in the 2007 proposal which include a sliding
scale from 50% to 100% with points awarded to the contractor based on the percentage
indicated.

Response: This can not be done, the requirements remain as written.

Question: Please see the attached Financial Risk section from a current bid for the Army
Corps of Engineers. We would like to suggest this as an alternative to the regular bond.

Response: This alternative can not be used.

Question: Construction Specification Section 14.1 calls for "Temp-Coat 101 (or
equivalent) coating, shall be applied to all non-insulated areas of steel work and piping in
interior spaces which are exposed to heat or cold to prevent sweating.” Can you please
have someone clarify those areas so we are not guessing? The Temp Coat manufacturer is
recommending 60 mils of this product that is four 15 mil applications in addition to the
primer and two finish coats of paint. It sounds like your intent is for all the voids and any
piping in those voids. We also need clarification on coating the piping. Other
specification sections call for Fiberglass insulation for hot and cold pipes. Which would
you prefer?

Response: These areas are the void spaces and any piping in the void spaces. The
coating requirement is the builders primer and then three 20 mil applications of Tempcote
101. There are no finish coats required on the Tempcote 101. No fiberglass insulation is
required in the void spaces where Temp-Coat is being applied to the piping.

Question: Construction Specifications and specifically Plan #575-02-521, call for 20 HP
Durco Fire and Bilge Pumps. According to the pump manufacturer both motor sizes need
to be at 30 HP to meet the performance that is specified. Should the Switchboard,
Breakers, Wire and Controllers be updated accordingly?
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Response: The fire pump selected and the power required per the manufacturer was 20hp
not 30. The rating of this pump was 166 gpm @ 230 TDH and the model was
1K3x1.5V-81RV M3V. If the manufacturer has restated their motor size, then, yes, the
cables, circuit breakers, motor starters will all need to be upgraded to meet the new
requirement. Additionally, the circuit breaker for the main fire pump on the main
switchboard needs to be changed to 100A.

Question: Should there be an EPIRB for this as required in 46 CFR Subchapter W?
Response: Vessels operating in lakes, bays, & sounds (us) are exempt per
46CFR199.610(a).

Consider this information prior to submitting your bid on June 10, 2009.

Sincerely,

Y o7

Scott Bickford
Contracts & Specifications Engineer
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