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To:  Commissioners
From: Jonathan Wayne, Executive Director
Date: December 13, 2010

Re:  Summary of Proposed Changes to Chapter 1 Rules

Chapter 1, Section 6(4) — Discounts from a Vendor due to Defects in Performance

The Commission staff proposes a change to its rule defining what is an “in-kind”
contribution: the provision of goods or services without charge or at a charge that is less
than the usual and customary charge for such goods or services. In 2008 and 2010, the
Commission staff has been occasionally contacted by a candidate or a party commitiee
who ordered printing or design services and reccived a defective product. In these
circumstances, the vendor offered to discount the original purchase price. The
Commission staff proposes an amendment to the rule to clarify that such discounts are
not in-kind contributions to the candidate or other purchaser (party committee, political
action committee). If the discount is part of the vendor’s ordinary business practice and
is due to defective product — rather than an effort to influence an election — the staff
proposes the discount should not be viewed as a contribution.

Chapter 1, Section 6(7) — Timing of Receipt of Contributions

The Commission staff proposes deleting an instance of the term “influencing” which the
U.S. District Court has found to be unconstitutionally vague.

Chapter 1, Section 6(8) — Sale of Campaign Promotional Items or Tickets

Candidates and political committees often sell promotional items (e.g., t-shirts, water
bottles, hats, etc.) with their campaign logos on them, or provide a meal or entertainment
to those who buy tickets to a fundraising event. Some candidates and committees have
asked whether the contribution is the net amount realized after the cost of the item or
meal has been deducted. The staff proposes a rule that would clarify that the entire
amount received by the candidate or committee for the item or for admission to the event
is a contribution.
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Chapter 1, Section 6(9) — Coordinated Expenditures

In 1996, the people of Maine enacted low contribution limits through a direct initiative,
These limits were amended for the 2010 election cycle by the Legislature (8750 for
gubernatorial candidates, and $350 for other candidates). The purpose of contribution
limits is to prevent donors from corrupting the independence of public officials through
large campaign contributions and to avoid the appearance to the public of such
corruption.

Maine’s Election Law contains a provision stating that if a candidate suggests that
another person spend money to promote the candidate or has cooperated with such an
expenditure (e.g., a purchase of advertisements or other communications to voters), the
candidate has received a non-monetary contribution. That is because the candidate has
received something of value to promote his campaign that, otherwise, the campaign
would have needed to purchase:

Any expenditure made by any person in cooperation, consultation or
concert with, or at the request or suggestion of, a candidate, a candidate's
political committee or their agents is considered to be a contribution to
-that candidate.

The financing by any person of the dissemination, distribution or
republication, in whole or in part, of any broadcast or any written or other
campaign materials prepared by the candidate, the candidate's political
committee or committees or their authorized agents is considered to be a
contribution to that candidate.

(21-A MLR.S.A. § 1015(5)) These “coordinated expenditures™ are a type of in-kind
contribution that is subject to the $350 and $750 limits. Many states have similar
provisions. The courts have recognized that these coordinated expenditure statutes are
constitutional, because they prevent a candidate’s supporters from circumventing the
contribution limits by making unlimited purchases to benefit the candidate.

~ The staff proposes a rule that would provide some definition of what activities constitute

coordination. The proposed rule does not provide an exhaustive list. The proposed rule
addresses a few of the situations that have arisen in past elections, and also includes some
scenarios based on similar regulations in other states (Washington and California,
primarily). Under the proposed rule, an expenditure would be coordinated with the
candidate (or the candidate’s authorized campaign committee, or the agents of the
candidate or the candidate’s committee) when:

» the candidate discusses with the spender a proposed communication; or

¢ the candidate participates in a decision about the content, timing, location or other
characteristics of a communication. '



In paragraph 9(A), the proposed rule would also impose a presumption that an
expenditure was made in cooperation or consultation with the candidate under certain
circumstances. The presumption of cooperation or consultation could be rebutted by a
showing of contrary facts. The presumption would apply when:

 the expenditure is made in consultation with an individual who — within the last
12 months prior to the expenditure - has been an officer, manager, or advisor of
the candidate’s committee, or who has received compensation or reimbursement
of expenses from the campaign;

¢ the candidate has provided information to the person making the expenditure
concering the candidate’s plans, projects, activities or needs, and the
expenditures is based on that information; or

o the communication reproduces all or a substantial part of a communication
designed or paid for by the candidate.

Some candidates would prefer that PACs and party committees not make an expenditure
on their behalf. Paragraph 9(C) states that if a candidate makes such a request to a PAC
or party committee, the request does not constitute coordination.

Paragraph 9(D) scts forth some scenarios in which the Commission would not presume
that an expenditure was made in consultation or cooperation with the candidate:

e when the person making the expenditure has obtained a photograph, biography,
position paper, or press release concerning the candidate from a publicly available
source;

e when the person makes an expenditure in response to a general request for
support by a candidate, provided that there is no discussion, cooperation or
consultation with the candidate prior to the expenditure relating to the details of
the expenditure (e.g., a plea by a candidate for supporters to purchase ads in
community newspapers or to post signs on their property supporting a candidate);

e when the person making the expenditure previously has made a contribution to
the candidate;

» when a for-profit or non-profit organization spends money on an event at which
the candidate is invited to speak to an organization’s members, employees,
shareholders, or the families thereof (this scenario is not intended to cover an
event open to the general public); or

e when an individual spends $100 or less for a hand-painted sign that reproduces a
candidate’s campaign logo or graphic.
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Chapter 1: PROCEDURES

SUMMARY: This Chapter describes the nature and operation of the Commission, and establishes
procedures by which the Commission’s actions will be governed.

SECTION 6. CONTRIBUTIONS AND OTHER RECEIPTS

1. The date of a contribution is the date it is received by a candidate, an agent of the
candidate, a candidate’s committee, a party committee and its agent, or a political action
committee and its agents.

2. A loan is a contribution at the time it is made unless the loan was made by a financial
institution in the State of Maine in the ordinary course of business. Loans continue to be
contributions until they are repaid. Loans are subject to the candidate contribution
limitations, except for loans made by the candidate, the candidate’s spouse, or a financial
institotion in the State of Maine in the ordinary course of business. The Commission
may consider any reported loan to be a cash contribution if it remains unpaid four years
after the election in which it was incurred.

3. Candidates and political action committees must report the name, address, occupation
and employer of each individual contributor who gives, in the aggregate, more than $50
for the reporting period. The reporting is required for private contributions raised by
privately financed candidates and for seed money contributions to candidates

~ participating in the Maine Clean Election Act. Candidates, political action committees,
and party committees must make a reasonable effort to obtain the employment
information of the contributor. If a candidate or committee is unable to obtain the
information from the contributor in response to a request, the candidate or committee
shall indicate “information requested™ in the occupatlon and employer sections of the
campaign finance report.

4. Unless specifically exempted under Title 21-A M.R.S.A. §§ 1012 and 1052 or this
section, the provision of any goods or services without charge or at a charge that is less
than the usual and customary charge for such goods or services is an in-kind
contribution. Examples of such goods and services include, but are not limited to:
equipment, facilities, supplies, personnel, advertising, and campaign literature. If goods
or Services are provided at less than the usual and customary charge, the amount of the
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course-of the vendor’s business.

5. An employer that has authorized an employee to provide services without charge to a
candidate or political committee during the employee’s paid work-time has made an in-
kind contribution to the candidate or political committee. No contribution has been made



94-270 Chapter 1 page 2

if the employee is providing services as a volunteer outside of the employee’s paid work-
time.

A commercial vendor that has extended credit to a candidate or political committee has
not made a contribution if the credit is extended in the ordinary course of the vendor’s
business and the terms are substantially similar to extensions of credit made to
nonpolitical customers that are of similar risk and size of obligation. The Commission
shall presume any debt that remains unpaid more than six months after the election in
which the debt was incurred to be a contribution to the candidate or political committee
unless the candidate or committee provides clear and convincing evidence to the

- Commission that they intend to raise funds or take other measures to satisfy the debt.
The Commission shall determine whether any debt that remains unpaid for more than
four years after the election should be deemed a contribution to the candidate or
committee. The Commission may take into consideration any evidence it believes is
relevant, including evidence that the creditor did not intend to make a contribution to the
candidate or committee or that the candidate or committee is unable to pay the debt.

For the purposes of the limitations imposed by 21-A M.R.S.A.§1015(1), 21-A M.R.S.A.
§1015(2), 21-A M.R.S.A. §1015(3), and 21-A M.R.S.A. §1056, the following guidelines
shall apply:

A. For all contributions received through the day of the primary election by
candidates enrolled in a political party, the candidate shall designate on the
applicable campaign finance report whether the candidate received the
contribution for p the primary or the general election. If a
candidate receives a contribution before the primary election and designates it
for the general election, the candidate must deposit the contribution in an
account that is separate from all funds received for the primary election and may
not use the contribution in any way to promote the candidate’s nomination in the
primary election.

B. Notwithstanding division (¢) below, if a candidate loses in the primary, all
contributions made to that candidate for the purpose of liquidating debts and
liabilities associated with the candidate's candidacy are deemed to be made in the
primary efection.

C. All contributions made to a general election candidate from the day after the
primary election through the date of the general election are deemed to be made
for the general election.

D. Notwithstanding division {¢) below, all contributions made after the general
election to a general election candidate for the purpose of reducing debts and
liabilities associated with the candidate’s candidacy are deemed to be made in the
general election.

E. All contributions made after the day of the general election to a candidate who
has liquidated all debts and liabilities associated with that election are deemed to
be made in support of the candidate's candidacy for a subsequent election.

F. Subparagraphs A through E above shall apply to any write-in candidate who has
qualified under 21-A M.R.S.A. §723, or who has received contributions or made
expendifures with the intent of qualifying as a candidate.
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